Son dakika... Sağlık Bakanı'ndan aşı açıklaması: 'Önemli bir başarıya imza attık, yüzde 98'e çıkardık'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Aşı reddinin dünyada ve ülkemizde tartışıldığı bir dönemde, Sağlık Bakanlığı olarak önemli bir başarıya imza attık ve genişletilmiş bağışıklama programımız kapsamında aşı oranlarımızı yüzde 96'dan 98'e çıkardık" dedi. Bakan Koca, konuşmasının ardından bazı bakanlık bürokratlarının kendisini alkışlamasına muhalefet milletvekillerinin gösterdiği tepkiye ise "Benim alkışa ihtiyacım yok" yanıtını verdi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2020 yılı bütçe görüşmeleri kapsamında Sağlık Bakanlığı'nın bütçesi görüşüldü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, komisyonda yaptığı sunumda aşının bulaşıcı hastalıkları korumada en etkili araç olduğunu bildirdi. Aşının sadece bireyi korumaktan öte tüm toplumun sağlığı için de kilit rol oynadığını kaydeden Bakan Koca, "Aşı reddinin dünyada ve ülkemizde tartışıldığı bir dönemde, Sağlık Bakanlığı olarak önemli bir başarıya imza attık ve genişletilmiş bağışıklama programımız kapsamında aşı oranlarımızı yüzde 96'dan 98'e çıkardık. Yürüttüğümüz çalışmalarla, BCG aşısında oranımızı yüzde 93'ten, 96'ya; 5'li karma aşıda ise yüzde 96'dan 98'e yükselttik. Genişletilmiş bağışıklama programı çerçevesinde 13 antijen ile en geniş aşılama programı uygulayan ülkeler arasındayız. Nüfus büyüklüğüne oranla aşılama başarısında dünyadaki liderliğimizi korumaktayız" dedi.
'OBEZİTEDE EN YÜKSEK OLAN ÜLKELERDENİZ'
Bakan Koca, Türkiye'de obezite değerlerinin yüksek olduğunu bildirerek obezite ile mücadeleye aralıksız devam edildiğini söyledi.
Bakan Koca, "Toplum sağlığını tehdit eden en önemli sağlık risklerinden biri olan obezite ile mücadelemizi sürdürüyoruz. Yüzde 34 gibi yüksek bir obezite sıklığı bulunmakta ve yıllar içindeki artış hızı yavaşlama eğiliminde olsa da artmaya devam etmektedir. Üzülerek söylüyorum ki, 'OECD 2017 Yılı Raporu'nda en yüksek olan ülkelerdeniz. Obezite Merkezlerimizin sayısını 2020 yılında 120'ye çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
'GÜNDE 4 BİN ÇAĞRI GELİYOR'
Bakan Koca, sigaranın insanlar nazarında cazip bir nesne olmaması, itici-tiksindirici hale gelmesi için çalıştıklarını belirterek, şöyle konuştu:
"Özellikle suiistimal edilen açık alan kavramını yeniden düzenlemek üzere çalışıyor, sigara içilen ortamları temizleyerek sigarayı görünür olmaktan çıkarmayı hedefliyoruz. Sigara içenlere bu bağımlılıktan kurtulmaları için ALO 171 hattı ve sigara bırakma polikliniklerimizle destek oluyoruz. Çağrı merkezimizde günlük ortalama 4 bin çağrı karşılanmaktadır. 2018 yılında sigarayı bırakmak için arayan her 5 kişiden birinin sigarayı bırakması sağlandı. Sigara içenlere bu bağımlılıktan kurtulmaları için sigara bırakma polikliniklerimizle destek oluyoruz. Bugün itibarıyla faaliyet gösteren sigara bırakma polikliniği sayısı 532 olup, toplam 792 sertifikalı hekim görev yapmaktadır. Ücretsiz ilaç imkânımızdan ise şimdiye kadar 1 milyon vatandaşımız faydalandı. Toplumun ruh sağlığının korunması ve geliştirilmesini önemsiyoruz. Şimdiye kadar yeterince gündeme gelmemiş olmakla birlikte önemli olan Davranışsal Bağımlılıkla Mücadele Eylem Planını da uygulamaya koyuyoruz."
'2018 YILINDA İLAÇ TÜKETİM MİKTARI YAKLAŞIK 2,4 MİLYAR KUTUYA ULAŞTI'

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Fx15

Dr. MM Tarz Zayıflama Çayı

Lida Ve Kardiyo Egzersizi